- Terug
Update 22 apr 2025
Acht manieren om je aansprakelijkheid contractueel te beperken
Je kunt je aansprakelijkheid op verschillende manieren beperken in contracten of je algemene voorwaarden. Dit helpt je om risico’s te verkleinen en mogelijke schadeclaims te beheersen. Hieronder vind je de belangrijkste methoden:
1. Uitsluiting van bepaalde type schade
Je kunt aansprakelijkheid volledig uitsluiten voor bepaalde type schadeposten, zoals gevolgschade, bedrijfsschade of winstderving. Dit is al snel redelijk en verstandig, omdat dergelijke schadeclaims heel snel kunnen oplopen en dat risico qua omvang zelden verband houdt met de contractwaarde en zelden in prijzen is verdisconteerd.
Voorbeeld: De vertraagde levering van een onderdeel van EUR 100,- kan een hele fabriek voor een dag stilleggen met een schadepost van EUR 100.000,-. Aansprakelijkheid voor die (indirecte) schade kun je als verkoper dus voorkomen.
2. Instellen van een maximumbedrag
Je kunt aansprakelijkheid beperken tot een maximum bedrag, bijvoorbeeld het factuurbedrag of een vast bedrag per schadegeval. Hoe hoog dat bedrag is, zal afhankelijk zijn van je business.
3. Aansprakelijkheid beperken tot verzekering
Je kunt afspreken dat je aansprakelijkheid nooit groter is dan het bedrag dat je verzekeraar uitkeert. Dit is een veelgebruikte methode, omdat die enerzijds jouw risico beperkt, maar jouw klant vaak toch een ruimere kans geeft op schadevergoeding. Het voordeel is ook dat je de discussie vaak kunt neerleggen bij jouw verzekeraar.
Zorg wel dat je dekking aansluit bij hetgeen gebruikelijk is in jouw branche.
4. Verplichte klacht- of meldingstermijn
Stel een termijn vast waarbinnen een klant een klacht of schade moet melden. Bijvoorbeeld binnen 30 dagen na ontdekking van de schade. Als de klant dit niet op tijd meldt, vervalt het recht op schadevergoeding.
5. Overmachtclausule
Neem een bepaling op dat je niet aansprakelijk bent bij overmacht (bijvoorbeeld natuurrampen, stakingen, pandemieën). Zorg dat je duidelijk definieert wat onder overmacht valt.
6. Exoneratie voor derden
Beperk je aansprakelijkheid voor fouten van derden die je inschakelt, zoals leveranciers of transporteurs.
7. Vrijwaring door de klant
Laat klanten jou vrijwaren voor bepaalde claims, bijvoorbeeld als hun handelen bijdraagt aan de schade.
8. Maak je eigen verplichtingen concreet
Als niet duidelijk is wat jij moet doen, dan is de kans dat jouw verplichting heel ruim wordt uitgelegd groot. En dus is de kans dat je die verplichting niet goed nakomt (en dus aansprakelijk bent) ook groot. Door goed te omschrijven wat je wel en niet verplicht bent om te doen, verklein je de kans dat je überhaupt op al je aansprakelijkheidsbeperkingen een beroep moet doen.
Conclusie
In de praktijk zie je vaak een combinatie van deze methodieken. In B2B situaties zijn dit soort beperkingen vergaand toegestaan, tenzij onredelijk bezwarend. In B2C situaties gelden vaak strengere regels.
Zorg ervoor dat je algemene voorwaarden op de wettelijk voorgeschreven wijze gebruikt, anders loop je de bescherming van deze aansprakelijkheidsbeperkingen mis.

Wouter van Veldhuizen
- wouter.veldhuizen@vdt-advocaten.nl
- 013 544 0400